Springbankprovning
med Frank McHardy 6 mars 2009
Vid vårt
10-årsjubileum 2007 var också temat Springbank med Frank McHardy som
provningsledare. Det var den dittills största provning som Frank genomfört. Och
han tyckte uppenbarligen att det var kul att besöka SMAD. När vi lämnade Frank
och hans fru vid flygplatsen, så undrade Frank om han fick komma tillbaka vid
ett senare tillfälle och leda en SMAD-provning. Något som vi tackade ja till på
stående fot.
Vid 10-årsjubiléet
ville vi prova det bästa från Springbank som man kunde få tag på för en rimlig
peng. Vid den här provningen var i stället målsättningen att prova hela
paletten av olika produkter som tillverkas, d.v.s. Springbank, Longrow,
Hazelburn, Kilkerran och Campbeltown Loch. Totalt provades 10 olika whisky.
Det fanns 105 platser
till provningen och det var fullbokat inom några dagar efter det att inbjudan
skickats ut. Det var länge sedan som anmälningarna strömmade in i så rask takt.
Provningen var dyrare än normalt för en standardprovning, men det hade tydligen
ingen avskräckande effekt. Så slutsatser bli, att det är många medlemmar som är
förtjusta i Springbank.
Frank berättade lite
om sig själv och sina 46 år i whiskybranschen. Start 1963 hos Invergordon och
sedan har han arbetat vid olika destillerier. Bl.a. en gång tidigare hos
Springbank men också under 10 år hos Bushmills på Nordirland. Säkerligen
Nordirlandstiden som initierat tillverkningen av den trippeldestillerade
Hazelburn. Frank berättade också en del om Springbank och vad det som utmärker
produktionen av de olika whiskysorterna. Med jämna mellanrum gjordes uppehåll
för att njuta av en dram.
Utöver buteljeringar
som släppts under senare tid hade provningen kryddats med två som ännu inte
finns på marknaden, Springbank 18Y och Kilkerran 5Y, samt två riktiga klenoder,
Springbank Local Barley destillerad 1965 resp. 1966. Två whisky som för länge
sedan är slutsålda och idag finns hos samlare och betingar ett pris på
7000-8000 kr/flaska. Vi drack upp fyra flaskor av dessa klenoder!
När vi skingrades
efter provningen verkade det vara såväl en nöjd provningsledare som nöjda
deltagare.
Under sin vistelse i
Sverige genomförde Frank ytterligare två provningar. Dels i Uppsala direkt när
han anlände till Sverige och dels i Avesta dagen efter vår provning. I Avesta
fick Frank för första gången leda en provning där hela Limited Edition serien
provades. Den serie som SMAD provade 2001 under Euan Mitchells ledning.
Eftersom Frank är en intresserad fiskare, så fick han under en dag ägna sig åt
vinterfiske – en helt ny upplevelse för honom.
Bernt Sjödin
Resultat från omröstningen.
Hazelburn 8yo 46% OB 0
Cambeltown
Loch 30yo 40% 4
Kilkerran
fatprov 2004 48% A work in progress 0
Springbank
Local Barley 1966/1999, 56,9%
Springbank
Local Barley 1965/2001, 52,4%
Hazelburn
Brewing & Jahnel 59,2% 3
Springbank
18yo 46%
Springbank
1997 Batch 1
Longrow
18yo 46%
Longrow
Gaja Barolo 7yo 55,8%
I och med detta så är det de båda
Local Barley som går vidare till omröstningen om årets malt.
Provningsnoteringar
Hazelburn 8yo 46% OB
Doft: Ung, äpplen, vanilj, sötma
Smak: Fattoner,
vanilj, sötma, malt
Eftersmak: Vanilj, fat, viss sötma, parfym, lång
Poäng: 84
Cambeltown Loch 30yo 40%
Doft: Fat, choklad, sötma, vanilj, bourbontoner, komplex,
frukter
Smak: Ek, choklad,
elegant, godis, kola
Eftersmak: Ek, choklad, godis, lång
Poäng: 87
Kilkerran
fatprov 2004 48% A work in progress
Doft: Ung, äpplen, spritig, granbarr
Smak: Fruktig,
spritig, gran, gintoner, kåda, bär, söt
Eftersmak: Gran, kåda, kort
Poäng: 80
Springbank
Local Barley 1966/1999, 56,9%
Doft: Ek, Sherry, complex, fat, vanilj,
marzipan, fikon
Smak: Ek, kraftig ek,
spritig, choklad, vanilj, sötma
Eftersmak: Vanilj, ek, frukter godis, mycket lång
Poäng: 94
Springbank Local Barley 1965/2001,
52,4% OB cask 1965/9
Doft: Ek, sötma, choklad, vanilj, frukter, bär, julkaka
Smak: Ek, sherry,
torkad frukt, julkaka, fikon, maltig, choklad
Eftersmak: Ek, jul, sherry, sötma mycket lång
Poäng: 95
Hazelburn Brewing & Jahnel
59,2%
Doft: Spritig, sherry, gummi, ek, russin
Smak: Sherry, russin,
Eftersmak: Sherry, svavel ?, russin
Poäng: 75
Springbank 18yo 46% OB
Doft: Sötma, honung, sockersöt, vanilj, fruktkaka, toffee
Smak: Sötma, honung,
ek, vanilj, mycket söt
Eftersmak: Sötma, ek, honung, choklad, lång
Poäng: 90
Springbank 1997 Batch 1 OB 55,2%
Doft: Spritig, ung, frukt, äpplen, lätt fatton
Smak: Kraftig,
spritig, fruktig, nötter, ek, bär, sherrytoner
Eftersmak: Ek, frukt, choklad, vanilj, lång
Poäng: 85
Longrow 18yo 46% OB
Doft: Lätt rök, sälta, frukter, sötma, godis, vanilj, lite
fat
Smak: Rök, sötma,
vanilj, frukter, honung
Eftersmak: Rök, sälta, fruktig, lång
Poäng: 86
Longrow Gaja Barolo 7yo 55,8% OB
Doft: Vinös, druvor, russin, lätt rök, sälta ?, fat,
taniner, frukt
Smak: Vinös, ek,
frukt, sherrytoner ?!, russin, fikon, choklad, rök
Eftersmak: Ek, fikon, frukter, vinös, russin, lång
Poäng: 87
Provningsnoteringar
Hazelburn 8yo, 46%
Färg: Ljus
guld
Doft: Vaniljtoner,
gröna äpplen
Smak: Lätt,
vaniljtoner, sötmatoner, gröna äpplen
Eftersmak: Kort
med äppeltoner, lättdrucken
Poäng: 77
Campbeltown Loch 30Y, 40% (60% malt + 40% grain från
Girvan)
Färg: Guldfärgad
Doft: Vanilj,
karamelltoner, lite bourbonaktig
Smak: Lätt,
oljig, grainig, lite kryddig
Eftersmak: Kort
med mycket grainkaraktär
Omdöme: Inte alls i samma klass som Campbeltown Loch
25yo; mycket mindre maltkaraktär i denna
Poäng: 82
Kilkerran
2004/2009, 48%, fatprov; skall buteljeras under 2009
Färg: (Ljus) guldfärgad
Doft: Ungdomlig, vaniljtoner
Smak: Sötma, lätt, ungdomlig, vaniljtoner
Eftersmak: Kort – medellång, sötmatoner, gula äpplen
Poäng: 73
Springbank Local Barley
1966/1998, 56,9%, cask 1966/491
Färg: (Ljus) bärnsten
Doft: Torkad frukt, kryddig, stor, komplex,
fikon, vaniljtoner
Smak: Fyllig,
mycket torkad frukt, choklad, sötmatoner, fattoner
Eftersmak: Lång med torkad frukt, choklad, aning
fattoner
Omdöme:
En riktig höjdarwhisky. En sådan här
kan man njuta av länge.
Poäng: 95
Springbank
Local Barley 1965/2001, 52,4%, cask 1965/9
Färg: (Ljus) bärnsten
Doft: Fattoner, chokladtoner, torkad frukt
Smak: Fattoner, torkad frukt, stor,
sötmatoner
Eftersmak: Lång med kryddiga fattoner, choklad
Poäng: 93
Hazelburn
59,2%, Brewing&Jahnel
Färg: Brun – bärnsten
Doft: Stor, chokladtoner, svaveltoner
Smak: Fattoner, fyllig, choklad, Christmas
cake
Eftersmak: Lång med mycket choklad och torkad frukt
Poäng: 91
Springbank
18yo, 46%
Färg: Mörk guld
Doft: Pepparminttoner, lite torkad frukt
Smak: Torkad frukt, fattoner, russin, sötma
Eftersmak: Medellång – lång med sötma, mycket choklad,
dadlar
Poäng: 92
Springbank
1997 Batch 1, 55,2%
Färg: Mörk guld
Doft: Kryddig, choklad, fattoner, aning
torkad frukt
Smak: Fyllig, fattoner, choklad
Eftersmak: Lång med russin, massor av choklad, torkad
frukt
Poäng: 90
Longrow
18yo, 46%
Färg: Guldfärgad
Doft: Rökig, vaniljtoner
Smak: Rökig, fattoner, sälta, rök som växer,
sötmatoner
Eftersmak: Lång med fruktiga röktoner, sötmatoner,
olorosotoner
Poäng: 91
Longrow Gaja Barolo 7yo, 55,8%
Färg: Bärnsten
Doft: Rökigköttig/rått kött, fuktig
Smak: Fruktig, fattoner, rökighet som växer,
mycket fruktig (vinösa toner), sötmatoner
Eftersmak:
Har glömt att skriva något
Poäng: 87